Отворен Бањски комплекс
18
јун
2020

Данас је свечано отворена ”Цевка”, модеран бањски комплекс на отвореном. Нови бањски комплекс поред тушева имаће базене са лековитом водом, санитарни чвор, мобилијаре и терен за одбојку. Бањски комплекс отворили су представници Градске општине Обреновац и министар финансија Синиша Мали.

Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац објаснио је на који начин је изграђен нови бањски комплекс и у којој мери су грађанске иницијативе допринеле изгледу овог комплекса.

– Већ годинама уназад имамо један наш радни слоган који каже ”радимо, градимо и слушамо народ”. Ово место овде где се данас налазимо јесте доказ нашег слогана. Овде смо долазили годинама унзад, слушали смо сугестије грађана и радили оно што су грађани желели. Управо на овом месту, као што говоре ове слике на паноу, грађани су тражили од мене да учиним све да уместо једне цевке буде већи број тушева. Ми смо кренули у изградњу тих тушева , након тога грађани су инсистирали на простору где би могли да се пресвуку, па је у урађен комплекс са свлачионицама. Потом, жеља грађана била је да се ураде мокри чворови, тоалет, како би њихов боравак на овом простору био комфорнији. Међутим, највећа радост суграђана била је онда када су урађени додатни садржаји, обезбеђен простор за рекреацију. Захтев грађана био је и да се направе базени, како би посетиоци могли лакше да користе бањску воду и уживају у њој – рекао је Чучковић.

Према његовим речима грађани су долази са различитим захтевима који су подразумевали додатно уређење простора, па с тим у вези пристизале су молбе за постављање додатних тушева, спортских терена, као и захтева везаних за обезбеђивање већег простора на плажи.

– Годинама сам могао слушати ваше захтеве и писати, међутим на овом простору овако брзо не би могао да се изгради овакав комплекс да нису постојала три стуба државе. Први стуб је Милорад Грчић, директор ”Електропривреде Србије”, човек који је коначно вратио Термоелектрану свом граду, друга особа јесте човек који је био градоначелник Београда и који је мислио да ће се спасити нас када је побегао у Министраство финансија, међутим то није случај, будући да сам га молио да ове захтеве грађана испунимо . Међутим, основни барјак и светионик у Србији је Александар Вучић и око њега смо сви ми овде окупљени – нагласио је Чучковић.

Он је овом приликом навео неке пројекате чија се реализација планира у наредном периоду.

– Ја вам обећавам да ће овај простор бити обогаћен модерним тржним центром, такође вам обећавам да ћемо учинити све да реконструишемо хотел и да ћемо сви заједно као тим направити још један мост и изаћи из нашег града на још квалитетнији начин и то ће бити будућност овог нашег места – истакао је Чучковић.

Он је нагласио да се коришћење садржаја на простору бањског комплекса неће наплаћивати, међутим како је навео важно је да корисници бање са собом понесу добро расположење и позитивну енергију.

– Обећавам да ћемо радити поштено, вредно и одговорно и да ће ово добро грађанима, што се новца тиче зауввек бити бесплатно – закључио је Чучковић.

Синиша Мали министар финансија истакао је да му је посебно драго што је још једно обећање испуњено и што је бањски комплекс изграђен.

– Желим да захвалим господину Чучковићу на енергији, упорности и вери у боље сутра, међутим није било једноставно у годинама које су за нама, али као што видите Обреновац се много променио. Обреновац је за мене симбол просперитета, опоравка наше Србије. Сваки пут када дођем видим неку нову асфалтирану улицу, неки нови километар канализационе мреже, водоводне мреже, неку нову школу, обданиште, дакле ствари се у Обреновцу мењају, али и у целој Србији – рекао је Мали.

Мали се осврнуо на ситуацију изазавану корона вирусом и проблеме које је држава у том периоду имала.

– Ми смо пре два месеца имали велики проблем изазван вирусом корона, као држава борили смо се на два фронта, на здравственом фронту борили смо се за животе наших најстаријих суграђана и уз помоћ наших лекара хероја успели смо из ове борбе да изађемо као победници. Међутим, вођена је борба за опоравак наше економије. Имали смо прилику да са 5,1 милијардом евра помогнемо нашу привреду, да помогнемо приватницима, предузетницима, микро предузећима. Све ово говори колико се Србија променила и колико су биле оправдане реформе кроз које смо прошли. Најтеже реформе су иза нас. Наша економија у првом кварталу ове године бележи стопу раста од 5% – навео је Мали.

Он је нагласио заслуге председника општине Обреновац и в.д. директора ЕПС-а за изградњу новог бањског комплекса.

– Обреновац је право и најлепше место за живот. Пре пар година, када је Чучковић тражио новац, нисмо имали довољно новца у буџету, међутим он је као и увек био упоран и добио је новац. Такође, желим да захвалим Милораду Грчићу, знам да је ТЕНТ дао средства за изградњу овог комплекса, што је пример друштвене одговорности компаније која запошљава велики број људи, али и величине једне особе – истакао је Мали.

Милан Марошанин, директор Јавног предузећа за изградњу Обреновца нагласио је да је Градска општина финансирала израду пројекта изградње бањског комплекса, а да је на изради пројекта радило Јавно предузеће за изградњу Обреновца.

– Пројекти финансирани из буџета општине урађени су у Јавном предузећу за изградњу Обреновца 2016 и 2017 године. Први велики радови обављени су 2017. године, када је урађена прва фаза ”Цевке” са 17 тушева, потом је изграђен приступни пут са 25 паркинг места, затим смо ушли у завршну фазу која је подразумевала изградњу још тушева и два базена дубине 90 и 45 центиметара – објаснио је Марошанин.

Он је истикао да су кроз заједнички рад сва јавна предузећа на територији општине Обреновац допринела реализацији пројекта.

За одржавање новог бањског комплекса биће задужено Јавно предузеће СКЦ ”Обреновац”.

– Јавно предуезеће СКЦ ”Обреновац” управљаће овим јавним добром. Ми ћемо се трудити да редовно чистимо, уређујемо простор, бринемо о квалитету воде. Ускоро ћемо овде имати понуду хране и пића, како посетиоци не би морали да носе од куће. Посебно бих нагласио да никада више није било инфраструктурних пројеката у Обреновцу, него у што је то случај у последње 4 године – истакао је директор ЈП СКЦ ”Обреновац”.

Comments are closed.